Gaspésie, een schiereiland vol sneeuw

Afgelopen dagen hebben we het schiereiland Gaspésie gerond. Het is hier nog volop winter en er ligt overal veel sneeuw, dat maakt dat de omgeving er nóg mooier uitziet. Vandaag zijn we aangekomen in Bathurst. Dat ligt in de provincie New / Nouveau Brunswick, de enige officieel 2-talige provincie van Canada. We zijn ook een uurtje dichter bij jullie gekomen, want toen we de provincie Quebec verlieten, kwamen we in een andere tijdzone.

Zaterdag (22/4) reden we van Montréal eerst langs de noordoever van de Saint Lawrence-rivier en vanaf Trois-Rivières langs de zuidoever van de rivier tot Montmagny. Het regende weer een groot deel van de dag, maar toch keken we onze ogen uit. Zondag (23/4) vervolgden we de toeristische route langs de rivier tot in Matane, weer 350 km verder. Het weer werd beter, d.w.z. droog met temperaturen rond het vriespunt. Halverwege, in Rivière-du-Loup, maakten we een wandeling in de sneeuw bij een waterval.

Verderop bekeken we de vuurtoren bij Rimouski.

DSC01822

DSC01827

Kunst onderweg: Le Grand Rassemblement

Maandag (24/4) bleef de temperatuur de hele dag onder het vriespunt en met een harde wind voelde het als -10. De zon scheen uitbundig en dat leverde prachtige vergezichten op. We reden een spectaculaire kustweg, dan weer vlak langs het opspattende water, door vele kleine dorpjes, dan weer slingerend door beboste bergen, en overal sneeuw. Het was echt schitterend.

DSC01834

Uitzicht op de Chic-Choc Mountains bij Cap-Chat


We eindigden die dag in Gaspé. In 1534 kwam daar de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier aan land. Hij plantte een Franse vlag, zette een kruis neer en claimde zo het nieuwe land voor Frankrijk. Vandaar dat men in deze streken nog steeds Frans spreekt.

DSC01853

Het Franse kruis in Gaspé

Vandaag (dinsdag 25/4) maakten we de tocht rond het schiereiland af langs de Baie des Chaleurs aan de zuidkant. Eerdergenoemde Jacques Cartier gaf de baai deze naam (“baai van de hitte”): hij kwam hier aan tijdens een hittegolf in juli.  Er hing mist boven het water en hij dacht dat het stoom was van het warme water.

DSC01856

Hoezo Baie des Chaleurs ?

Ook vandaag was het prachtig weer. Het waaide een stuk minder hard en daardoor was het ook buiten de auto best lekker. Bij Percé zagen we de gelijknamige rots in het water. Ieder jaar breken er enorme stukken van de rots af. Oorspronkelijk had hij 2 gaten, nu nog maar 1.

Aan het einde van de baai staken we bij Pointe-à-la-Croix de brug over en kwamen zo – een uur later –  in de provincie New Brunswick.

DSC01876

Morgen gaan we het land van de Acadiërs ontdekken.

3 gedachtes over “Gaspésie, een schiereiland vol sneeuw

  1. Hallo Marion en Petra,
    Wat een mooie omgeving daar waar jullie nu zijn. De foto’s geven een mooi beeld van de natuur en het weer werkt ook lekker mee. Tegen kou kun je beter kleden dan tegen de regen die jullie een tijdje geleden hadden. De Franse namen vliegen daar wel om je oren.
    Groeten,
    AD

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s