Icefields Parkway

Van Lake Louise naar Jasper loopt een 233 km lange weg dwars door de Nationale Parken van Banff en Jasper: de Icefields Parkway Wij deden er twee dagen over om al het moois onderweg te bekijken. 

Er wordt gezegd dat deze weg de mooiste weg ter wereld is. Hij is tussen 1930 en 1940 speciaal aangelegd om toeristen de gelegenheid te geven al het natuurschoon op een eenvoudige manier te kunnen bekijken. Over de weg rijden biedt op zich al voortdurend prachtige uitzichten. Dan zijn er langs de weg uitzichtpunten, waar je even kunt stoppen en een informatiebord kunt lezen. Soms is er een klein wandelingetje nodig naar bijvoorbeeld een meer, een waterval of een canyon.

Vrijdag (7/7) begonnen wij in Lake Louise aan de weg. We zouden voor alle bezienswaardigheden onderweg de tijd nemen, tot we er genoeg van hadden.

We zagen meren:

 

We zagen gletsjers, die tegenwoordig al flink kleiner zijn dan toen de weg werd aangelegd. De Crowfoot Glacier bijvoorbeeld had ooit drie “pootjes”. Daarvan zijn er nu nog maar 2 met ijs bedekt.

We zagen watervallen:

We passeerden de grens tussen Banff en Jasper National Park, op de Sunwapta Pass (2035m). Een paar kilometer verder ligt het Columbia Icefield, waar de weg naar is genoemd. Dit ijsveld “voedt” acht gletsjers, waarvan de Athabasca Glacier er eentje is. Vanaf de parkeerplaats langs de weg hebben we 2½ km over een wandelpad naar boven gelopen, bijna tot aan de rand van de gletsjer. Onderweg passeerden we markeringen, die aangaven tot waar de gletsjer 35 jaar geleden nog kwam.

Na deze wandeling en een eindje verderop weer een waterval, vonden wij het genoeg voor deze dag.
We zijn maandag (10/7) 50 km teruggereden om de Parkway af te maken. We zagen de Sunwapta Falls en, na een korte wandeling, ook de Lower Sunwapta Falls, die we eigenlijk nog veel mooier vonden.

Daarna de spectaculaire Athabasca Falls. Hier wordt één van de canyons door de rivier niet meer gebruikt en daar kun je nu doorheen lopen.
IMG_3634

We maakten ook een mooie wandeling in de Valley of the Five Lakes, langs inderdaad 5 meren, ieder met zijn eigen kleur groen.

We maakten ook nog een klein uitstapje naar Horseshoe Lake.
IMG_3609

De Icefields Parkway staat behalve om zijn natuurschoon ook bekend om de aanwezigheid van wildlife. Behalve op alle waarschuwingsborden, hebben wij deze keer echter geen dieren gespot, behalve dan een bever (of was het toch een muskusrat ?) en een verse pootafdruk van een beer.  En vooruit, een eekhoorn.

 

 

6 gedachtes over “Icefields Parkway

 1. Wat een prachtig verslag sturen jullie elke keer weer de wereld in. Met name het gedeelte over Yellow Stone Park vind ik fascinerend. Mooi om jullie reis zo te kunnen meemaken.

  Like

 2. Je kunt wel merken dat de SL vakantie heeft. Opeens is er tijd om reacties te plaatsen 🙂
  Wat een overweldigend natuurschoon, Petra en Marion! Lijkt me enorm genieten.

  Like

 3. Weer een herkenbare weg: the Icefields Parkway. Is die in de winter noet dicht vanwege kou, sneeuw en ijs? Genieten voor jullie al dat moois!!

  Like

 4. Hallo Marion en Petra,
  Wat een mooi gebied hebben jullie nu weer kunnen bekijken. Ik zou me heel klein voelen als ik daar doorheen zou rijden en daar zou lopen. Wat een geweldige natuur is daar te zien.
  Groeten,
  AD

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s