Jasper (1): Skytram & Maligne

Aan het eind van de Icefields Parkway ligt Jasper, vaak in één adem genoemd met Banff. Het is in Jasper ook toerisme wat de klok slaat. We verbleven hier een kleine week en hebben de omgeving aan alle kanten verkend. Dit bericht gaat over de eerste 2 dagen, toen de lucht nog helder was. 

Jasper heette oorspronkelijk Fitzhugh. De stad is in 1913 Jasper genoemd naar de oorspronkelijke bonthandelspost hier vlakbij, die op zijn beurt weer genoemd was naar de eerste postmaster. Jasper ligt midden in Jasper National Park, het grootste van de nationale parken in de Rockies, en wordt dan ook omgeven door natuurschoon.

IMG_3367

Jasper vanaf Whistlers Mountain

Op zaterdag (8/7) gingen we met de skytram naar Whistlers Mountain. Deze berg heet zo naar de fluitende marmotten die hier voorkomen en moet je niet verwarren met de plaats Whistler in de buurt van Vancouver (we komen daar nog aan het einde van onze reis).

IMG_3368

Marmot op Whistlers Mountain

De Jasper Skytram is de hoogste en langste luchttram in Canada. De gondel brengt je in ongeveer 7 minuten van 1258m naar 2277m hoogte.

Boven maakten we een prachtige wandeling naar de top van Whistlers Mountain (2463m), waar je een geweldig 360o-uitzicht hebt naar alle omringende bergen. Zoals gezegd was het gelukkig nog goed zicht toen we die dag boven waren, maar in het zuidwesten konden we al zien dat in British Columbia de lucht minder helder was door de bosbranden daar.


Zondag (9/7) bezochten we het dal van de Maligne River. Een Belgische missionaris begin 19e eeuw had nogal moeite om met zijn paard de rivier over te steken en hij duidde de rivier daarom aan met het Franse woord ‘maligne’, dat kwaadaardig betekent.
IMG_3475

Eerst reden we naar het Maligne Lake. In de folder stond dat dit meer het op één na grootste gletsjermeer van de wereld is. Wij willen dan natuurlijk meteen weten welk meer het grootste gletsjermeer is. We hebben het op internet niet echt kunnen vinden. Wie het weet mag het zeggen.
Toen we er ’s ochtends om half 10 aankwamen, bedachten we dat het wel leuk was om een boottocht over het meer te maken. We waren toch wel verrast dat alle tochten van de hele dag al volgeboekt waren…. Gelukkig konden we er 2 mooie wandelingen maken. Daar kom je dan geen kip tegen. Ook geen beren trouwens.
IMG_3528

Op weg naar Maligne Lake, kwamen we langs Medicine Lake. Op zich een bergmeer zoals je hier wel meer ziet. Met dit meer is echter iets bijzonders aan de hand: aan het einde van de zomer verdwijnt het water. Dit is lange tijd een raadsel geweest, tot men erachter kwam dat er sprake is van een ondergronds rivierensysteem. Eigenlijk is Medicine Lake ook niet echt een meer. Het ontstaat als in de lente door de grote hoeveelheid smeltwater de ondergrondse rivier als het ware overstroomt. Als het aanbod van het smeltwater afneemt, kan de (ondergrondse) rivier de hoeveelheid water weer aan en loopt het meer leeg.
IMG_3524

De rivier komt verderop weer bovengronds en vormt dan een spectaculaire canyon. We hebben een mooie wandeling gemaakt langs deze canyon met zijn talloze watervallen.

Toen we terugreden naar Jasper kwamen we in een beer-file terecht. Petra kon nog net een glimp van de (zwarte) beer opvangen.

Ons volgende verhaal gaat over wat we verder in Jasper hebben gedaan.

5 gedachtes over “Jasper (1): Skytram & Maligne

 1. Hallo Marion en Petra,
  In de laatste zin zeg je: “Wat we verder in Jasper hebben gedaan”. Zo te zien en te lezen hebben jullie al heel veel gedaan en gezien in dat gebied. Lekker met je voeten in de frisse sneeuw en luisteren naar fluisterende marmotten. Het was weer leuk om de foto’s en het verhaal te lezen.
  Groeten,
  AD

  Like

 2. Hele mooie foto’s en volgens ons goed toeven daar.
  Wij gaan morgen zelf op vakantie (Portugal, wat saai) en zullen misschien een aantal verslagen missen.
  Maakt voor jullie niet uit, vooral nog veel plezier.

  Groet, Frans en Esther

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s