Yellowhead & Blue River

Na onze vakantieweek in Jasper was het tijd om weer verder te trekken. We reden over de Yellowhead Highway en gingen bij Blue River op zoek naar beren. 

Via de Yellowhead Pass (1131m) verlieten we het Jasper National Park en daarmee de provincie Alberta. We reden direct het volgende park in: Mount Robson Park, in British Columbia, en kregen daar meteen ook een uur cadeau.

Yellowhead was de bijnaam van een Iroquois-Métis gids, die in 1825 een expeditie via de eerder genoemde pas de bergen over leidde. Deze man had opvallend blond haar, vandaar zijn bijnaam. Niet alleen de pas, maar ook een vlakbij gelegen meer én de later aangelegde Highway zijn naar hem genoemd. Zijn oorspronkelijke bijnaam was (natuurlijk) Frans: Tête Jaune. Die naam kom je nog tegen in het plaatsje een stukje verder aan de weg: Tête Jaune Cache. Dit was de plaats waar hij zijn huiden verborg (hij handelde namelijk ook in huiden).

Langs deze Yellowhead Highway kwamen we onverwacht nog langs twee watervallen: de Overlander Falls (genoemd naar een groep kolonisten die als een van de eersten van oost naar west Canada reisden over land) en de Rearguard Falls.

Vrijdag (14/7) maakten we een boottochtje bij Blue River. De bedoeling van deze boottocht was dat we beren zouden zien. De oevers van deze rivier werden door onze gids “bear highway” genoemd: beren komen hier graag omdat er veel eten (vooral bessen) te vinden is.

We hadden geluk: een moeder met twee kleintjes waren in een inhammetje aan het spelen en eten. We hebben daar met twee bootjes heel stil zeker een kwartier naar de beren liggen kijken. Heel bijzonder!
IMG_3819

We hebben ook een filmpje van de beren. Special Guest: de eekhoorn:

Dit waren overduidelijk zwarte beren. Maar wist je dat de “bruine beren” die we eerder zagen ook zwarte beren zijn ?

’s Middags reden we terug naar het Mount Robson Park. Mount Robson is de hoogste berg van de Canadese Rocky Mountains (3954m) en was vandaag in alle glorie te bewonderen: meestal is zijn top in de wolken.

We maakten een mooie wandeling met veel schaduw (gelukkig, want het was 30 graden) langs de Robson River naar het Kinney Lake.

Zaterdag (15/7) vervolgden we onze route over de Yellowhead Highway.
Bij een koffiestop in McBride, leuk plaatsje rondom station uit begin 20e eeuw, raadde een mevrouw ons een wandeling in Ancient Forest aan. Dat lag op onze weg, dus hebben we haar advies opgevolgd. Het was zeer de moeite waard: een prachtige wandeling door een bos met bomen van meer dan 1000 jaar oud. Die hebben al heel wat bosbranden overleefd. Hopelijk is dat nu ook het geval.

We reden een omrijroute in verband met de bosbranden. De lucht was erg “smokey”.
IMG_3929

We eindigden de dag in Prince George.

3 gedachtes over “Yellowhead & Blue River

 1. Hallo Marion en Petra,
  Leuk om te zien hoe de kleine beer de eekhoorn achterna ging. Ik hoop dat hij hem niet te pakken heeft gekregen. Zo te zien aan de foto’s werkt het weer goed mee anders was die hele hoge berg niet wolkenvrij. Ineen bos lopen waar de bomen zo oud zijn moet je je wel lekker jong vinden.
  Tot de volgende keer.
  Groeten,
  AD

  Like

 2. Ongelofelijk dat jullie zelfs kleine beertjes hebben gezien. Ik volg dit stuk van jullie reis met veel plezier. Dit stuk heb ik zelf nog niet gezien. Jullie kunnen het zo mooi beschrijven, dat je je helemaal kunt voorstellen hoe het er moet zijn. Nog een goede reis toegewenst.

  Like

 3. Pingback: Prince George & Prince Rupert | Petra & Marion op reis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s