Terug naar Canada: via Great Falls naar Lethbridge

Na ons bezoek aan Yellowstone Park zijn we in 2 dagen teruggereden naar Canada. De eerste dag was (dinsdag) 4 juli, de nationale feestdag van de VS. Dat kon ons niet ontgaan:

Onderweg mooie natuur, wildlife en weer herinneringen aan bloeiende mijn-tijd.

We eindigden deze dag in Great Falls, waar we ’s avonds met alle inwoners van de stad in het park naar het vuurwerk keken. Daar vertelde iemand ons trouwens dat het vuurwerk van de gemeente was gestolen en dat er in allerijl nieuw vuurwerk was geregeld om de show te kunnen laten doorgaan.

Great Falls heeft zijn naam te danken aan vijf achtereenvolgende watervallen hier in de Missouri. Helaas is er van deze watervallen weinig meer over. Er is eind 19e eeuw een aantal dammen in de rivier aangelegd om stroom te genereren. Vandaar de bijnaam van Great Falls: “Electric City”. Eén waterval is zelfs helemaal onder een stuwmeer verdwenen!

De watervallen moeten groots zijn geweest: ze werden niet voor niets Great Falls genoemd door de Lewis & Clark-expeditie.
Lewis & Clark waren de leiders van een expeditie die in 1805/06 het westen van Amerika in kaart bracht. Zij kregen de opdracht van president Jefferson om de Missouri te volgen en alles wat ze ontdekten (op het gebied van geografie, geologie, meteorologie, flora, fauna en indianenstammen) nauwkeurig vast te leggen. De resultaten van de expeditie zijn van groot belang geweest voor de ontwikkeling van (het westen van) Amerika.

IMG_3122

Op woensdag (5/7) bezochten we het museum over deze expeditie. Dat was reuze interessant, want die expeditie was één groot avontuur. Wij waren hier in Amerika al verschillende keren die Lewis & Clark tegengekomen, dus begrepen inmiddels wel dat hun expeditie iets bijzonders geweest moest zijn.

Overigens stroomt in de buurt van dit museum een van de kleinste riviertjes van de wereld: de Roe River, ongeveer 61 meter lang. Hij stroomt van de bron (de Giant Springs, een van de grootste zoetwater bronnen van Amerika) in de Missouri. De Missouri is dan weer de langste rivier van de VS (4088 km).

’s Middags reden we door het hete achterland van Montana naar de Canadese grens.

IMG_3141

We eindigden de dag in de stad Lethbridge. Daar is verder niet veel over te vertellen, behalve dan dat er een schitterende oude spoorbrug is. Deze brug, over de Oldman River, is gebouwd tussen 1907 en 1909,   1624 m lang en bijna 100 m hoog. De constructie is een knap staaltje bouwkunst. Het is het grootste spoor-bouwwerk in Canada en de grootste brug van dit type ter wereld. De brug is nog steeds in gebruik: we zagen een goederentrein erover gaan toen wij een schitterende avondwandeling maakten in het Indian Battle Park (onder de brug).

Het was erg warm en we werkten ’s avonds laat de website nog bij. Daardoor maakten we bewust mee dat het bed heen en weer schudde. De volgende ochtend hoorden we dat er een aardbeving was geweest in Montana (5,8). We vragen ons af hoe de geisers in Yellowstone hier op gaan reageren…

Terug in Canada dus, op weg terug naar het Banff National Park, terug naar Lake Louise. Daarover gaat ons volgende verhaal.

 

3 gedachtes over “Terug naar Canada: via Great Falls naar Lethbridge

 1. Er is weinig wat jullie zoal niet meemaken zeg. Nu zelfs ook nog een aardbeving! Hopelijk gaan jullie geen last krijgen van de bosbranden in BC, ik las daar hier over en moest meteen aan jullie denken.
  Nogmaals groet van de Noorse familie; ik ben nu weer op weg naar Nederland.

  Liefs,
  Gert Jaap

  Like

  • Hoi Gert-Jaap,
   De bosbranden zijn op enkele 100-en km’s van ons vandaan. Wel was hier in Jasper aan het einde van de dag al het uitzicht “verdwenen” vanwege de rookdeeltjes in de lucht. We houden het in de gaten.
   Liefs, Petra & Marion.

   Like

 2. Hallo Marion en Petra,
  Weer bedankt voor jullie verhaal. Noord Amerika blijft een bijzonder continent waar je van alles in een korten tijd mee kan maken en zien. Van hoge spoorbruggen tot het voelen vaneen aardbeving.
  Nu weer verder in Canada en geniet er van.
  Groeten,
  AD

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s