Calgary

Van Banff naar Calgary is niet zo ver rijden. 

Dus bedachten we nog een uitstapje voor onderweg. In Canmore, een onverwacht leuk plaatsje, maakten we een wandeling naar twee meertjes, de Grassi Lakes, met héél heldergroen water, zó helder, dat je de bodem kon zien.

Daarna reden we toch echt de Rockies uit. We kwamen terecht in de heuvels die uitlopen in de prairies. Hier probeerden de kolonisten in de 19e eeuw een leven op te bouwen als veehouders. Dat viel nog lang niet mee. We lazen een verhaal in de buurt van Cochrane, waar tot 3x toe de veestapel uitdunde door de zeer strenge winters hier. Gelukkig voor de kolonisten werden in deze streek later kolen en olie gevonden, zodat er op een andere manier geld verdiend kon worden.

IMG_1755

Calgary heeft als bijnaam “Cowtown”, omdat het hier ooit met koeien begon. Daarna kwamen steenkool en olie. De stad zelf is niet echt boeiend. In Canada is de stad vooral bekend door de jaarlijkse Stampede: een groots rodeo-festijn met koeien en paarden. Hier komt een enorme menigte op af om een week lang feest te vieren. Het feest is begin juli, dus wij lopen het net mis…
Voor ons is Calgary natuurlijk vooral bekend van de Olympische Winterspelen van 1988, waar Yvonne van Gennip 3 gouden medailles haalde. Het toeval wilde dat ons hotel, op de campus van de universiteit, pal naast de Olympic Oval lag, de overdekte schaatsbaan. We konden er in en vanaf de tribune de baan bekijken. Zamboni’s waren bezig de baan in orde te brengen voor enkele internationale top-schaatsers.

Daarna gingen we met de C-train (soort sneltram) naar het centrum. We konden het Visitor Centre niet vinden en liepen dus een beetje op goed geluk rond. We zagen het Olympic Plaza (waar in 1988 de medaille-ceremonies plaatsvonden en waar de fakkel brandde), de Calgary Tower

en de nodige street-art. We kwamen oude bekenden tegen: de Famous Five, een stilleven van 5 vrouwen die veel hebben betekend voor vrouwenrechten in Canada. Exact hetzelfde stilleven zagen wij in Ottawa ook al op Parliament Hill!

Tussen de moderne kantoorgebouwen af en toe ook een oud gebouw. We aten bijvoorbeeld in een pub die gevestigd was in een oud bankgebouw.

Vrijdag (23/6) hebben we ’s ochtends eerst nog een rondje hardgelopen over het campus-terrein. Dat was genoeg Calgary voor ons. Op naar het volgende avontuur. Daar komen dan ook de al eerder genoemde dinosaurussen.

Een gedachte over “Calgary

  1. Hallo Marion en Petra,
    Calgary doet me inderdaad gelijk weer denken aan Yvonne van Gennip, mooie spelen waren dat. Leuk dat in zo’n moderne stat van die oude gebouwen blijven staan en die dan nog goed gebruikt worden. Veel plezier met het volgende avontuur, op naar de dinosaurussen.
    Groeten,
    AD,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s