Ottawa, de hoofdstad van Canada

 

De laatste grote stad die wij bezochten in Oost-Canada was Ottawa. Ottawa is de hoofdstad van Canada en daar zijn ze in Ottawa heel trots op. De zetel van de regering, Parliament Hill, is het middelpunt van de stad. Het is een compacte stad, met veel kunst en cultuur en veel groen. 

Eerst even wat geschiedenis. Ottawa was in de 19e eeuw nog niet zo’n grote stad. In die tijd was Kingston de hoofdstad van de Britse kolonie Canada, maar koningin Victoria besloot in 1857 dat Ottawa de hoofdstad moest worden. Vanaf dat moment is de stad gaan groeien en bloeien. Op een heuvel in de stad, vlakbij de Ottawa-rivier en het Rideau-kanaal werden statige regeringsgebouwen neergezet. Vanaf dat moment heet die heuvel Parliament Hill.
Donderdag (25/5) gingen wij mee met een rondleiding door het hoofdgebouw. In dit “Centre Block” zijn o.a. de vergaderzalen van het parlement en de senaat. Wij vinden het altijd heel interessant om te horen hoe de democratie in een land is georganiseerd, dus we waren heel blij met deze rondleiding. Zeker toen we hoorden dat volgend jaar de gebouwen gedurende 10 jaar dicht zijn voor renovatie. We bezochten ook de bibliotheek, het enige deel van het gebouw dat bij een brand in 1916 gespaard is gebleven. Ook gingen we (met een lift) de Peace Tower op, het hoogste gebouw van de stad (93m). De Peace Tower is een klokkentoren. De wijzerplaat van de klok is een exacte kopie van de Big Ben in Londen. Wij stonden onder de klok en hadden mooie uitzichten over de stad.

Ottawa heeft een link met Nederland. Tijdens de 2e wereldoorlog verbleef Prinses Juliana met haar dochters Beatrix en Irene in Ottawa. In 1943 werd Margriet geboren. De ziekenhuiskamer waar de bevalling plaatsvond, werd tijdelijk tot Nederlands grondgebied verklaard, waardoor Margriet als officieel Nederlands staatsburger geboren kon worden. Dit verhaal kenden wij al, maar leuk was dat Canadezen, die hoorden dat wij uit Nederland kwamen, meteen met dit verhaal op de proppen kwamen.
Sinds 1945 stuurt de Koninklijke Familie ieder jaar als dank tienduizend tulpenbollen naar Ottawa. Vanaf 1953 wordt jaarlijks in mei het Tulip Festival gehouden. Wij waren net een paar dagen na het festival in de stad en zagen nog talloze bloembakken en -perken met tulpen. Voor dit jaar is er vanwege Canada 150 een speciale tulp gekweekt: een witte tulp met een rode tekening, waarin je met een beetje fantasie de Canadese maple leaf kunt herkennen. Alleen al in Ottawa zijn er 300.000 van deze speciale tulpen te vinden.

Donderdagavond zijn veel musea in Ottawa geopend én gratis. Wij maakten van die gelegenheid gebruik om het Canadian Museum of History te bezoeken. We hebben daar vooral veel geleerd over de oorspronkelijke bewoners van Canada, de zogenaamde First Nations.

Vrijdag (26/5) gingen we naar het Rideau-kanaal. Dit kanaal loopt van Kingston naar Ottawa en is begin 19e eeuw aangelegd om een snelle transportweg te hebben tussen beide militaire bases. In Ottawa, aan de voet van de latere Parliament Hill, zijn 8 opeenvolgende sluisjes om een hoogte van 24m te overbruggen. De bakken van de sluizen waren nog leeg, omdat ook hier nog steeds problemen zijn met hoog water. Het sluizencomplex in Ottawa valt als historische locatie onder beheer van Parks Canada, dus ja hoor, we hebben weer twee rode stoelen gevonden!

Ook leuk in Ottawa zijn de vele beelden, monumenten en andere kunstuitingen die overal op straat te vinden zijn.

3 gedachtes over “Ottawa, de hoofdstad van Canada

 1. Hallo Marion en Petra,
  Wat een mooie gebouwen en beelden hebben ze daar in Ottawa, lijkt me bijzonder om daar doorheen en langs te lopen. En zo te zoen hebben Nederlanders toch overal in de wereld wel een plek waar we een “voetafdruk” hebben neer gezet.
  Deze week zal ik niet veel reageren want ik ben naar Terschelling, hoogtestage!!
  Groeten,
  AD

  Like

 2. Pingback: Calgary | Petra & Marion op reis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s